Kind helpen met begrijpend lezen: effectieve tips voor ouders

header-curve-white

Kind helpen met begrijpend lezen: effectieve tips voor ouders

Begrijpend lezen is ontzettend belangrijk op school en in het dagelijks leven. Toch hebben veel kinderen moeite met het begrijpen van geschreven tekst, wat hun zelfvertrouwen, motivatie en uiteindelijke schoolprestaties kan beïnvloeden. Als ouder kun je je kind helpen en een grote rol spelen bij het verbeteren van de begrijpende leesvaardigheid.

Laten we dus meteen van start gaan met een aantal effectieve tips voor ouders om hun kind te helpen met begrijpend lezen!

 

Voor het lezen

Een belangrijke eerste stap bij het lezen van een tekst is om deze eerst globaal te bekijken. Dit geeft je al waardevolle informatie over waar de tekst over gaat en wat je kunt verwachten. Wat is de titel, of zijn er plaatjes die al een idee geven van waar de tekst over kan gaan? Een mooi moment om je kind vast mee te laten denken: waar zou deze tekst over kunnen gaan? Zeker voor jonge kinderen kan dit voor grotere betrokkenheid bij de tekst zorgen.

 

 Tijdens het lezen

Tijdens het lezen is het belangrijk om na elke alinea even stil te staan en in een paar woorden samen te vatten waar de tekst over gaat. Dit helpt je om de rode draad te volgen en de belangrijkste informatie te onthouden. Onderbreek het lezen af en toe om vragen te stellen over de inhoud. Vragen als “Waar gaat dit over?”, “Wat denk je dat er daarna gaat gebeuren?” en “Wat is het belangrijkste punt in deze alinea?” helpen je kind om actief te blijven tijdens het lezen en de tekst beter te begrijpen.

Help je kind tijdens het lezen om verbanden te leggen tussen de tekst en hun eigen ervaringen of kennis. Dit maakt de informatie interessanter én helpt bij het begrijpen. Als je kind iets niet begrijpt, moedig ze dan aan om de tekst opnieuw te lezen. Herlezen is een hele goede strategie om de betekenis beter te vatten.

Moedig het voorspellen van het verhaal ook zeker aan. Vraag je kind om te voorspellen wat er gaat gebeuren in het verhaal op basis van de titel, illustraties of eerdere gebeurtenissen. Dit stimuleert hun kritisch denken en betrokkenheid bij de tekst.

 

Na het lezen

Na het lezen kun je de vragen beantwoorden. Stel de vraag zorgvuldig, zoek het antwoord eventueel op in de tekst en praat samen over het mogelijke antwoord. Hoe gaat het verhaal verder? Waarom is de dinosaurus verdrietig? Wie komt de held van het verhaal helpen? In gesprek gaan over een boek, vergroot het leesplezier én oefent het begrijpend lezen.

Ook met oudere kinderen is het goed om te praten over wat ze hebben gelezen. Waar ging het over? Wat sprak je aan? Wat vond je juist heel stom in wat je gelezen hebt? Ook een gesprekje over waar een goed boek aan moet voldoen is zinvol (en dat helpt ook in de zoektocht als een boek uit is!).

 

Denk je dat je kind last heeft van lees- en spellingproblemen? Trek dan op tijd aan de bel. Een logopedist kan al vanaf groep 2 met je kleuter aan de slag. Hoe eerder je begint hoe beter: zo kan je kind in groep 3 vol zelfvertrouwen leren lezen! Neem contact op via info@connectlogopedie.nl of 038-4202010.

 

 

 

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2