FAQ
Vraag en antwoord
Een consult duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Afhankelijk van de zorgvraag en het plan van aanpak varieert ondersteuning van enkele weken tot een aantal maanden. Na een vooraf afgesproken periode vindt evaluatie en heronderzoek plaats. Zo brengen wij de voortgang in kaart en bespreken we een eventueel vervolg.
Volgens de zorgverzekeringswet is aanwezigheid van je kind verplicht. Hierdoor krijgt de logopedist al een eerste indruk door observatie. De intake richt zich vooral op het verkrijgen van informatie over je kind in gesprek met jou.
Je neemt de zorgpas en het ID-bewijs of paspoort mee van de persoon die logopedische zorg ontvangt. Ben je doorverwezen door een arts of medisch specialist? Neem dan ook de verwijsbrief mee.
Wanneer SI-therapie wordt gebruikt als middel om een logopedisch probleem te verhelpen, dan wordt deze vergoed. Wanneer wij een overeenkomst hebben met je zorgverzekeraar, dan worden declaraties van de behandeling direct bij je zorgverzekeraar in rekening gebracht door ons. Alle kosten worden vergoed. Is dit niet het geval, dan ontvang je zelf de declaraties. SI-therapie op zichzelf wordt niet vergoed. We geven je graag inzicht in je kosten.
Aan het einde van een behandeling bespreken wij met kind, ouder(s) en school wat geholpen heeft en wat niet en hoe zij thuis verder kunnen oefenen. Ook gaat school verder met de extra begeleiding die het kind al kreeg. Kind, ouder(s) en school bespreken onderling wat de aandachtspunten zijn. Naast handvatten om zelf verder te kunnen is het ook op emotioneel vlak goed voor een kind om het zelf te proberen en niet afhankelijk van de dyslexiebehandelaar te zijn. Het maken van een plan over hoe je kind kan omgaan met terugval (terugvalpreventieplan) of een tips en tops lijst behoort tot de mogelijkheden. Onze dyslexiespecialist kijkt wat past bij de cliënt. Ook bespreken we hulpmiddelen, compensatie en dispensatie.
Ben je wegens een calamiteit verhinderd? Meld dit tijdig en rechtstreeks bij je behandeld logopedist. Dit betekent minimaal 24 uur voor aanvang van de behandeling per telefoon of sms/app. Bij ziekte geldt vóór 8.00 uur ’s morgens. Ben je te laat, dan wordt een verzuimtarief in rekening gebracht. Dit is gebaseerd op de wettelijke norm (NZA-tarief) en wordt niet vergoed door je zorgverzekeraar. De contactgegevens van je logopedist vind je op het visitekaartje. Ook mag je de logopediepraktijk bellen via 038-4202010.
Wanneer Connect logopedie een overeenkomst heeft met je zorgverzekeraar, dan worden declaraties van behandelingen direct door ons ingediend bij je zorgverzekeraar. Deze vergoedt alle kosten tot 18 jaar. Is dit niet het geval, dan ontvang jij de declaraties. Vanaf 18 jaar geldt dat behandelingen vergoed worden nadat je verplicht eigen risico is aangewend. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.
Logopedie ondersteunt de Nederlandse taal. Behandeling wordt vergoed wanneer er thuis (deels) Nederlands gesproken wordt en er achterstand is in de eerste taal. Wij onderzoeken zorgvuldig of dit het geval is.
Bij een vermoeden van problemen in zowel de eerste als de tweede taal kan er meertaligheidsonderzoek worden uitgevoerd. Dit heeft als doel om te kijken of je kind zich overeenkomstig de leeftijdsnorm ontwikkelt. Een audiologisch centrum voert dit onderzoek uit. In sommige situaties met behulp van een tolk.
De Gereviseerde Minimum Spreeknormen (G-MS) van S.M. Goorhuis-Brouwer beschrijven mijlpalen in de taalontwikkeling die op een bepaalde leeftijd bereikt moeten zijn. Ze zijn samengesteld uit de Groninger minimum spreeknormen en de Spreeknormen eerste lijn (SNEL).
Leeftijd minimum spreeknormen
12 tot 18 maanden
- Het kind begrijpt opdrachtjes met twee woorden.
- Het kind kan één of meer lichaamsdelen aanwijzen.
- Het kind kan veel en gevarieerd brabbelen met af en toe een herkenbaar woord.
18 tot 24 maanden
- Het kind gebruikt vijf tot tien woordjes.
2 tot 2,6 jaar
- Het kind begrijpt zinnetjes met drie woorden.
- Het kind gebruikt tweewoorduitingen waarbij de woordopbouw nog onvolledig is.
2,6 tot 3 jaar
- Het kind gebruikt driewoorduitingen waarbij de woordopbouw nog onvolledig is.
3 tot 3,6 jaar
- Het kind gebruikt drie tot vijfwoorduitingen.
- Ongeveer de helft van de gesproken taal is verstaanbaar.
3,6 tot 4 jaar
- Het kind vertelt spontaan wel eens een verhaaltje.
- 50 – 70 % van de gesproken taal is verstaanbaar.
4 tot 5,6 jaar
- Het kind kan een verhaaltje navertellen aan de hand van plaatjes.
- Het kind gebruikt enkelvoudige zinnen waarbij nog problemen met meervoudsvormen en vervoegingen mogen bestaan.
- 75 – 90 % van de gesproken taal is verstaanbaar.
Ouder dan 5,6 jaar
- Goed gevormde, ook samengestelde zinnen.
- Goed verstaanbaar.
- Het taalgebruik is concreet.
Daaraan toevoegend: in de periode van 0 tot 12 maanden ontwikkelt een kind de volgende (non-) verbale taalvoorwaarden:
- huilen, lachen en kraaien
- oogcontact
- spelen lippen, tong en gehemelte (bijvoorbeeld liptrillen)
- spelen met de stem (eenvoudige klanken)
- luisteren naar de stem van een ander en kijken naar het mondbeeld
- brabbelen in een steeds gevarieerder patroon
- imiteren
- beurt wisselen
Per 1 januari 2020 biedt Connect direct toegankelijke logopedie (DTL). Dit betekent dat cliënten zonder verwijzing van een arts of medisch specialist (tandarts, huisarts, jeugdarts) terecht kunnen binnen onze logopediepraktijk. Op dit moment kopen nog niet alle zorgverzekeraars DTL in. Ben je jonger dan 18 jaar en verzekerd bij CZ, Ohra of Delta Lloyd, dan is een verwijzing van een arts of medisch specialist nodig. Wil je weten waaraan deze moet voldoen? We staan je graag te woord.
Volgens de richtlijn is het belangrijk dat ouders minimaal de helft van de behandeltijd aanwezig zijn. Dit is van belang om de logopedische therapie thuis goed voort te zetten. Wanneer dit niet gebeurt is de therapie niet effectief. De logopedist begeleidt je in het thuis uitvoeren van oefeningen en het ondersteunen van je kind.
Ja, kinderen krijgen wekelijks oefeningen mee in de behandelmap. We verwachten dat deze minimaal vijf keer per week worden herhaald.
Wanneer onze logopedist werkzaam is op de school van uw kind, is dit mogelijk. Daarbij verwachten wij dat ouders minimaal 50% van de behandelingen aanwezig zijn.
Hier bestaat geen pasklaar antwoord op. Elke situatie is maatwerk. Neem contact op met de gespecialiseerde logopedisten van Connect logopedie. Wij zorgen ervoor dat zowel jij als je baby zo min mogelijk stress ervaren.
Vermoed je dat je kind dyslexie heeft, ga dan eerst in gesprek met de leerkracht of intern begeleider op school. Spreek je vermoedens en eventuele zorgen uit. Het is belangrijk dat er op school een interventie wordt ingezet op gebied van technisch lezen en spellen. Heeft je kind vanaf het moment van de inzet van de interventie drie keer een E-score gehaald op technisch lezen of D/E-scores op technisch lezen in combinatie met E-scores op spelling? Meld je kind dan aan voor het vergoede dyslexietraject. De aanmeldformulieren staan op onze [link: aanmeldpagina]. Heb je nog vragen? Stel ze gerust.