Hoe ziet de behandeling bij fonologische articulatieproblematiek eruit?

Hoe ziet de behandeling bij fonologische articulatieproblematiek eruit?
Bij Connect krijgen we bijna dagelijks aanmeldingen van kinderen met spraakproblemen en een deel hiervan valt onder ‘fonologische articulatieproblemen’. Wil je weten hoe de behandeling van fonologische articulatieproblemen er uit ziet? Ieder traject is uniek, er zijn wel een paar stappen die we altijd doorlopen. Lees snel verder!
Stap 1: Amnese en diagnostiek
De behandelingsreis begint altijd met een anamnese: We stellen vragen over de klacht, het verloop ervan en eventuele andere zorgen die er zijn rondom de client. Omdat we deze klacht vrijwel uitsluitend bij kinderen zien stellen we de vragen aan ouder(s) of verzorger(s). Daarna begint het onderzoek. Een logopedist analyseert de spraak van het kind en bekijkt welke specifieke klanken of klankpatronen opvallen. Dit kan door te luisteren naar spontane spraak, of via een test waarbij kinderen plaatjes moeten benoemen. Let op ouders, je mag het niet voorzeggen! Het gaat hier dus niet over de woordenschat, maar de uitspraak van de woorden. Door het voor te zeggen kun je de resultaten beïnvloeden. De vragen en het onderzoek zijn ontzettend belangrijk, omdat ze een duidelijk beeld schetsen van de aard van de fonologische problematiek. Het doel is niet alleen om de probleemgebieden te identificeren, maar ook om inzicht te krijgen in de onderliggende processen die het spraakgedrag beïnvloeden.
Stap 2: Behandelplan
Op basis van de resultaten wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dit plan is zorgvuldig afgestemd op de specifieke behoeften van het kind, met aandacht voor zowel de fonologische als de cognitieve aspecten van spraak. De behandeling kan variëren van direct gerichte oefeningen tot speelse activiteiten die het kind helpen de fonologische regels van de taal op een natuurlijke manier eigen te maken. . Wij vinden het belangrijk om de behandeling naast effectief ook leuk en motiverend te maken, zodat het kind actief betrokken blijft bij het proces. We plannen ook een evaluatiemoment in zodat we de voortgang kunnen evalueren en het behandelplan kunnen bijstellen als dat nodig is.
Stap 3: Oefeningen en Training
Tijdens de therapie oefenen we de klanken die opvielen bij het onderzoek. Een kind dat bijvoorbeeld niet snapt dat je bij een aantal klanken (fricatieven) moet ‘blazen’, heeft bijvoorbeeld moeite met de /s/,/z/, de /f/,/v/, en de /g/. Hij ‘stopt’ het geluid en een /g/ wordt een /k/, of een /s/ wordt een /t/. We zetten de behandeling dan in op die fricatieven. Een behandeling kan variëren van herhalingen tot het gebruik van visuele, auditieve en soms zelfs fysieke hulpmiddelen die de juiste articulatie ondersteunen. Soms worden er technieken ingezet op basis van fonologische bewustzijns- therapieën, zoals het werken met minimale paren (som-tom) of het werken aan klankbewustzijn (voel je dat ik blaas bij deze letter?). Het doel? De fonologische processen verbeteren zodat het kind beter in staat is om klanken en woorden op een consistente manier te gebruiken.
Stap 4: Thuis oefenen
Thuis oefenen speelt de belangrijkste rol in de voortgang van de behandeling. De logopedisten en specialisten van Connect zullen ouders en verzorgers voorzien van praktische oefeningen en suggesties die zij in het dagelijks leven kunnen toepassen. Meestal krijg je de oefeningen mee in het beroemde oranje mapje. Denk hierbij aan het samen lezen van teksten met een focus op specifieke klanken, of makkelijke speloefeningen die de fonologische vaardigheden versterken. Consistentie en betrokkenheid maken het verschil en bevorderen de langetermijnresultaten!
Conclusie
De behandeling van fonologische articulatieproblematiek is een proces dat geduld, betrokkenheid en expertise vereist. Met een gerichte evaluatie, een op maat gemaakt behandelplan en vooral veel oefenen kunnen kinderen hun fonologische vaardigheden verbeteren en zich ontwikkelen tot zelfverzekerde sprekers!
Verbinden is een kunst.
Meer weten over articulatie en mogelijke behandelingen bij Connect? Lees hier verder of neem contact met ons op.

