Alles over dyslexiebehandeling

Alles over dyslexiebehandeling
Wist je dat zo’n 2% tot 4% van alle Nederlanders dyslexie heeft? Dat zijn meer dan 700.000 kinderen die worstelen met (dansende) letters en hierdoor moeite hebben met lezen en/of schrijven!
Net als dingen waar we bijna niet bij stil staan zoals ademen, worden ook lezen en schrijven in onze hersenen geregeld. Woorden die je hoort, spreekt, leest of schrijft worden met behulp van tientallen signaaltjes in ons brein verwerkt. Een automatisch proces wat het lezen en schrijven voor de meeste mensen een heel vlot, normaal proces maakt.
Ik heb dyslexie, wat nu?
Als dat bij jou niet zo vlot verloopt, bijvoorbeeld doordat je het moeilijk vindt om de diverse klanken van elkaar te onderscheiden of doordat het niet lukt om vlot te lezen en/of woorden goed te schrijven, kan het zijn dat je dyslexie hebt. Dyslexie is geen belemmering, maar je hersenen verwerken informatie m.b.t. lezen/spellen op een andere manier. Het kan voelen alsof letters dansen en woorden zich verstoppen, maar dat betekent niet dat je minder kunt – je leert gewoon op een andere manier! Het belangrijkste is om te ontdekken wat voor jou werkt. Goede begeleiding helpt niet alleen met praktische strategieën, maar biedt ook een veilige omgeving waarin fouten maken mag en waarin elke stap vooruit gevierd wordt. Met de juiste ondersteuning kun je je talenten ontwikkelen en vol vertrouwen je eigen weg vinden.
Wat houdt dyslexiebehandeling in?
De dyslexiespecialisten bij Connect begeleiden kinderen met dyslexie onder andere met behulp van de F&L-methode / Taal in Blokjes. De F&L-methode® gaat uit van de klankstructuur van de Nederlandse taal.
Alle klanksoorten krijgen een eigen kleur toegewezen. Op deze manier wordt het taalsysteem in Nederland beeldend gemaakt en wordt het opsplitsen van woorden voor dyslectici ineens een stuk makkelijker. Ze kijken namelijk niet naar de dansende letters, maar vooral naar de coördinerende kleurtjes! Kinderen kunnen woorden voelen, zien en vasthouden en dat zorgt ervoor dat het nóg beter onthouden wordt.
Dit maakt het leren makkelijker en creëert een stukje bewustwording over de opbouw van woorden. Niet alleen woorden, maar ook hele teksten worden ineens begrijpelijker wanneer de kleuren van de klanken herkend worden.
Naast de F&L-methode maken we in de behandeling ook gebruik van andere methodes, zoals bijvoorbeeld Spellen met Specht. Ook is er tijdens de behandeling veel aandacht voor psycho-educatie (wat is dyslexie, hoe uit zich dat bij mij, wat zijn mijn sterke kanten en hoe kan ik die inzetten etc.) en zelfredzaamheid (bijvoorbeeld door het inzetten van hulpmiddelen). Het behandeltraject is maatwerk en zo voor elk kind uniek!
Een behandeltraject dyslexie duurt gemiddeld zo’n 12 maanden en wordt in veel gevallen volledig vergoed door de gemeente.
Het belang van begrip en acceptatie
Dyslexie is niet iets wat afgeleerd kan worden of waar een kind ‘wel overheen groeit’. Dyslexie heb je voor je leven en dus ook als volwassene. Gelukkig zijn de hersenen zeker op jonge leeftijd ontzettend vormbaar. De hersenen van dyslectici verwerken signaaltjes niet via de traditionele weg. Dat is duidelijk. Maar met de juiste hulp kunnen er wél nieuwe weggetjes aangelegd worden, zodat de hersenen de ‘taal-signaaltjes’ alsnog kunnen interpreteren.
Meer weten over dyslexiebehandeling bij Connect? Lees hier verder.

