Blog: Het tongriem spreekuur

header-curve-white

Blog: Het tongriem spreekuur

Het tongriem spreekuur

“Het tongriempje en lipbandje van uw dochter zijn erg strak”, constateert de verpleegkundige op het consultatiebureau, die tevens lactatiedeskundige is. Dat was mij ook al opgevallen. 71% van de kinderen krijgt articulatieproblemen als gevolg van verminderde tongbewegelijkheid. Bij Anna wil ik dit graag voorkomen en daarom besluit ik hier iets mee te doen. De verpleegkundige adviseert ons om een bezoek te brengen aan het tongriemspreekuur in Groningen. Daar werkt dr. Kirsten Slagter, waar ze goede ervaring mee heeft. Eenmaal thuis maak ik meteen een afspraak.

 

 

Op bezoek in Groningen

In de vakantie rijden we naar Groningen. Ik vind het behoorlijk spannend. Hoe zal zo’n behandeling gaan? Maar vooral, hoe zal Anna reageren? In een prachtig pand heet dr. Kirsten Slagter ons welkom. Ze is professioneel, geeft goede uitleg, en stelt ons gerust. Eerst kijken we of er daadwerkelijk sprake is van een strakke tongriem en/of lipband. Anna blijkt geen twijfelgeval en een behandeling is nodig. Dr. Kirsten Slagter legt ons uit wat ze precies gaat doen, en bereidt de behandeling voor. Ook geeft ze duidelijke instructies voor de te volgen nabehandeling. Deze is namelijk erg belangrijk.

De behandeling

Allereerst wordt er oppervlakkig verdoving aangebracht met een wattenstaafje. Zodra deze is ingetrokken, worden de tongriem en lipband met een elektrotoom weggehaald. Door een behandeling met een elektrotoom “branden” de wondranden direct dicht, waardoor de bloeding minder is. Bij Anna zaten de tongriem en lipband erg strak, waardoor het iets meer bloedde, maar dit stopte binnen een paar minuten. De ingreep zelf duurt maar enkele seconden. Na de behandeling gaat de lactatiekundige met ons mee. Ze kijkt hoe Anna drinkt en geeft nog een aantal bruikbare tips.

Een geslaagde behandeling

Met een gevoel van opluchting rijden we naar huis. Anna eet en drinkt thuis keurig en ook de nabehandeling, die we twee weken lang doen, lukt goed. De dag na de behandeling hoor ik Anna ineens zeggen, “mama”. Door het strakke lipbandje lukte het haar voorheen niet om de ‘m’ te uit te spreken. Dit bevestigt dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik ben zo blij dat ik naar Groningen ben gereden voor de behandeling.

Heb jij ook een zoon of dochter met een (te) strakke tongriem en/of lipband? Twijfel niet, en neem contact op met de praktijk van dr. Kirsten Slager. Je kan er zonder verwijzing terecht en de behandeling wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Voor meer informatie kijk op www.tongriem.com.

*De naam van het kindje in dit verhaal is geanonimiseerd

Bird-oranje-links-1
Bird-oranje-links-2