Begrijpend lezen en Close Reading: dit is wat je wilt weten
Begrijpend lezen en Close Reading: dit is wat je wilt weten
Close Reading, een term die misschien wel eens voorbij is gekomen bij begrijpend lezen. Wat is dat nou eigenlijk? Het doel van Close Reading is een moeilijke tekst (niet persé een tekst die geschikt is voor kinderen) te snappen. En dan niet alleen waar het over gaat, maar ook een mening vormen over de tekst. Kritisch lezen en nieuwsgierig worden!
Sommige teksten lezen we vluchtig, zoals een appje of een nieuwsbrief. Maar wanneer je voor school of je werk iets moet lezen, moet je het soms meerdere keren lezen om te snappen wat er staat.
Hoe Close Reading helpt de wereld van verhalen te ontdekken
Dat is precies één van de principes van Close Reading: je leest een tekst meerdere keren, zodat je steeds een laagje dieper komt en snapt wat de schrijver je wil vertellen. Zo’n tekst kan van alles zijn: denk aan moppen, een gedicht, een verhaal, een prentenboek, een blogbericht, een informatieve tekst. Als het maar interessant is voor het kind en niet te makkelijk geschreven is.
Wist je dat uit wetenschappelijk onderzoek naar begrijpend lezen blijkt dat het effectief is om een tekst meerdere keren te lezen? Je leest het makkelijker en snapt ook beter waar het over gaat. Daarnaast lukt het ook steeds beter om te onthouden wat je gelezen hebt.
In grote lijnen zijn er 3 stappen in Close Reading:
- een globale verkenning van de tekst (Waar gaat het over? Wat lees je aan het begin / in het midden/ aan het eind?)
- op zoek naar details (Denk aan het bespreken en opzoeken van moeilijke woorden, maar ook: wat valt je op in de tekst? Kun je vragen formuleren waar je wel een antwoord op zou willen hebben? Wat weet je al van het onderwerp?)
- en tot slot een helikopterview over de tekst (Wat heb je ervan geleerd? Wat zegt de tekst jou? Wat kun jij met deze tekst?).
Leren door lezen: Close Reading en samen praten zijn de sleutel tot succes!
Tijdens het lezen maken de kinderen aantekeningen en onderstrepen ze in de tekst. Dit helpt om de informatie en vragen beter te onthouden, maar is geen doel op zich. Vooral het stukje over details en de helikopterview is iets wat nog wel meer aandacht zou mogen krijgen. We lezen wel iets, maar wat doen we hier eigenlijk mee?
Wij dagen jullie uit om thuis eens wat met Close Reading te doen: lees eens een tekst/artikel/gedicht over meerdere dagen (in totaal 3x) en praat er eens samen over.
- Waar gaat het over?
- Wat zijn moeilijke woorden? Wat snap je nog niet zo goed? Welke vragen heb je bij de tekst (en probeer ook of je hier samen antwoorden op kunt vinden!)?
- Wat heb je er van geleerd? Wat wist je al? Wat kun je met deze tekst?
Deel je jullie ervaringen met ons? We zijn erg nieuwsgierig! Wil je meer weten over hulp bij begrijpend lezen? Neem dan contact met ons op.