Ontwerp zonder titel

Wereld MS-dag: alles over logopedische behandeling bij MS

Als je te maken hebt met Multiple Sclerose (MS), weet je dat het meer is dan alleen een fysieke uitdaging. Het kan ook invloed hebben op hoe je spreekt en slikt. Als je problemen hebt met communiceren of slikken tijdens elke fase van de ziekte MS, kun je altijd terecht bij een gespecialiseerde logopedist bij Connect voor informatie en advies. De logopedist kan door middel van onderzoek en observatie in kaart brengen welke problemen je ervaart en wat je nog wel kunt op het gebied van spreken, begrijpen, eten en drinken.

MS is een intense ziekte, en sommige cliënten merken dat ook de spraak beïnvloed wordt. De tong en mond voelen anders aan, misschien wat stijver of slapper, en opeens wordt praten een hele opgave. Dit fenomeen staat bekend als dysartrie.

Spraakproblemen en MS: dysartrie onder de loep

  • Onduidelijke spraak
  • Heesheid
  • Problemen met ademhalingsaansturing

Het kan heel frustrerend zijn als anderen je ineens niet meer kunnen verstaan, en bij een ziektebeeld als MS is de dysartrie vaak progressief met de toename van de ziekte. Binnen Connect specialiseren verschillende logopedisten zich in dysartrie. Zij kunnen helpen om je spraak niet alleen duidelijker, maar ook minder vermoeiend te maken. De logopedist kan onderzoek doen en uitleggen wat er precies mis gaat bij het spreken. Het doel van de behandeling is om de verstaanbaarheid te verbeteren. Daarnaast geeft de logopedist communicatietips aan je omgeving, zodat de communicatie zo goed mogelijk verloopt.

Slikproblemen: meer dan gewoon een ongemak

Om goed te kunnen slikken, moeten alle spieren in je mond en keel samenwerken. Dit zijn de spieren van je lippen, tong, kaak, wangen en strottenhoofd. Als er iets mis is met een van deze spieren, kan het moeilijk worden om goed te kauwen en slikken. Naast spraakproblemen kan MS ook invloed hebben op hoe je slikt. Soms kan eten of drinken in de luchtpijp terechtkomen in plaats van de slokdarm. En dat is niet alleen vervelend, het kan ook gevaarlijk zijn omdat het de kans op longontsteking verhoogt.

Gelukkig zijn er logopedisten binnen Connect gespecialiseerd in slikproblemen. Door middel van oefeningen en aangepaste sliktechnieken kan de logopedist helpen om het slikken te verbeteren en veiliger te maken. Voor mensen bij wie de slikstoornis (nog) niet herstelt of langzaam verslechtert, kan langdurige of blijvende afhankelijkheid van aangepaste voeding ontstaan, zoals zachte of vloeibare voeding. In deze gevallen helpt de logopedist, eventueel in overleg met een diëtist, bij het kiezen van de gemakkelijkste en veiligste voedingsmiddelen.

 

Samen met de logopedist werken we aan een duidelijke spraak en veilig slikken of de meest comfortabele aanpassingen om alles net wat makkelijker te maken. Wil je meer weten over de behandelingsmogelijkheden bij Connect? Neem contact met ons op.