Tekenen en knutselen tijdens de logopediebehandeling - Blog Gea september

Blog: Logopedie: knutselen en spelletjes doen

‘Knutselen en spelletjes doen’, Dat is steevast het antwoord dat je krijgt van kinderen als je vraagt wat ze doen bij logopedie. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe maak je van bijvoorbeeld een articulatiebehandeling een leuk spel of een knutselwerkje. En nog belangrijker, hoe doe je dat in 20 minuten?

Knutselen en spelletjes doen als huiswerk

Soms is het lastig om thuis te oefenen. Je moet er voor gaan zitten en dit kan voelen alsof het veel tijd kost terwijl drie keer per week een kwartier tot twintig minuten voldoende is. Zoveel tijd hebben we ook in een behandeling. Maar wat kan je thuis doen? Zelf heb ik twee linkerhanden. Zelfs kinderen herinneren mij hier regelmatig aan, ‘Gea, jij kan echt niet tekenen’. Toch knutsel en teken ik regelmatig tijdens de behandeling. Deze knutselwerkjes zijn ook thuis gemakkelijk te herhalen of aan te vullen.

Voorbeeld uit de praktijk

Als voorbeeld een jongetje waarbij ik momenteel de letter ‘t’ oefen. Hij houdt niet zo van spelletjes en wil liever knutselen. Ik zoek een woord op met de ‘t’ waar we iets mee kunnen doen, in dit geval het woord ‘teen’.

Teken een paar voeten op het papier en teken (of kleur) samen tien tenen. Elke keer als je een teen getekend hebt, zeg je het woord ‘teen’. ‘Makkie’, zegt dit jongetje na een paar tenen te hebben getekend. We maken het moeilijker. ‘Hoeveel tenen heb je getekend?’, vraag ik. Tijdens het tellen komt hij erachter dat de ‘t’ vaker voorkwam dan dat hij dacht. Toen ook dit lukte probeerden we samen een zin te maken: ‘Tien tenen aan je voeten’. Dit was toch best lastig dus hier konden ze thuis mee oefenen! De week erna vertelde hij vol trots dat ze heel veel voeten en tenen getekend hadden en dat hij ‘tien tenen aan zijn voeten’ had, en de ‘t’, die klonk keurig.

Zo zie je maar weer. Huiswerk maken en bedenken is helemaal niet zo lastig als je vaak denkt. Welke spelletjes en knutselwerkjes ga jij de volgende keer inzetten?