Esther van der Veen

Even voorstellen: Esther van der Veen, Ambulant begeleider logopedie

Deze maand stellen wij Esther van der Veen aan je voor. Naast logopedist en SI-therapeut is zij ook ambulant begeleider binnen onze logopediepraktijk. Een rol die is ontstaan om de kwaliteit van logopedische behandelingen binnen Connect logopedie te blijven verbeteren. Vanuit haar expertise is zij het aanspreekpunt voor collega’s voor overleg over cliënten. De mogelijkheid om overleg te kunnen plegen over complexe zaken, brengt naast kwaliteitsverbetering van behandelingen ook kennisontwikkeling onder werknemers met zich mee.

Ontstaan functie Ambulant begeleider logopedie

Al ruim 5 jaar werk ik als logopedist/SI-therapeut voor Connect logopedie. Mijn vaste standplaats voor behandelingen is Kindcentrum de Paperclip. Het afgelopen jaar heb ik een nieuwe rol gekregen binnen Connect: Ambulant begeleider logopedie. Deze rol is ontstaan in overleg met de directie van onze logopediepraktijk vanuit de wens om de logopedische kwaliteit van collega’s binnen onze organisatie op niveau te houden. Alle medewerkers volgen regelmatig diverse vormen van externe en interne scholing om hun inhoudelijke kennis te vergroten. Desondanks blijft het soms nodig en wenselijk dat je als logopedist met elkaar kan overleggen over specifieke cliënten.

Invulling van de functie

Tegenwoordig ben ik op verschillende locaties te vinden om gesprekken te hebben met collega’s. Als Ambulant begeleider logopedie ben ik voor alle collega’s oproepbaar om te sparren over specifieke problemen. Ik inventariseer het probleem, denk mee en stel vragen. Op deze manier kunnen collega’s zelf tot een oplossing komen. Op deze manier leren zij geen ‘nieuwe trucs’ maar zelf dieper en anders na te denken over problemen waar ze tegen aan lopen. Heb ik de expertise niet? Dan schakel ik hulp in van andere specialisten binnen onze praktijk om collega’s te coachen.

Verbinding

Op dit moment maakt onze orthopedagoog/dyslexiespecialist een rondje langs alle collega’s om hen te coachen op het gebied van cliënten met lees- en spellingsproblemen. Vanuit deze coachingsgesprekken ontstaan nieuwe inzichten. Waar liggen de behoeften van de collega’s om de inhoudelijke kwaliteit te verbeteren? Zo kunnen we op maat werken naar een inhoudelijke verbetercyclus. Tot nu toe zijn de ervaringen van collega’s positief. Het is erg prettig om op deze manier gebruik te maken van elkaars kwaliteiten! En, nog veel belangrijker, dit komt de zorg die we aan onze cliënten bieden ten goede.

Heb je vragen? Of wil je meer weten over de functie Ambulant begeleider logopedie? Neem contact op met Connect logopedie. We vertellen je graag meer.