Nationale Dyslexie Conferentie Lisan

Connect logopedie aanwezig bij Nationale Dyslexie Conferentie

Woensdag 27 maart was het dyslexieteam van Connect logopedie aanwezig bij de Nationale Dyslexie Conferentie (NDC).

De Nationale Dyslexie Conferentie (NDC).

Jaarlijks organiseert Lexima deze conferentie. Je kunt er lezingen bijwonen, een informatiemarkt bezoeken en netwerken met collega’s uit het land. De dyslexiespecialisten van onze logopediepraktijk in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart bezoeken de NDC al jaren trouw. Ze doen er nieuwe kennis op rondom dyslexie in de breedste zin van het woord. In dit artikel lees je hoe het was en hoe dit bezoek bijdraagt aan de zorg voor onze cliënten.

Indrukwekkende opening

Een meisje van 15 met dyslexie opende dag met het voorlezen van een brief. Zij zit op het gymnasium en loopt aan tegen het feit dat er weinig hulpmiddelen zijn om haar door haar middelbare schooltijd te loodsen. Zij besloot daarom een brief te schrijven naar het Nationale Kwaliteitsinstituut Dyslexie (NKD). Met deze brief is zij genomineerd voor de TaalHeldenprijs van 2018 in de categorie Bruggenbouwer. Lexima nodigde haar uit om haar brief op de NDC voor te dragen. Naderhand werd een film vertoond waarin kinderen met dyslexie aan het woord kwamen. Zij benoemden waar zij behoefte aan hebben in de klas, welke ondersteuning ze nodig hebben en wat de leerkracht voor hen kan doen. Erg indrukkend.

Lezingen bijwonen

Na de opening vonden twee rondes met lezingen plaats. Ons dyslexieteam woonde lezingen bij over begrijpend lezen, de effecten van dyslexiebehandeling en dyslexie en TOS (taalontwikkelingsstoornis). Vervolgens was er pauze. Na de pauze waren nog drie rondes met lezingen. Ditmaal woonden onze dyslexiespecialisten lezingen bij over leesvloeiendheid, ouderbetrokkenheid en dyslexie in het voortgezet onderwijs. Een deel van ons team bezocht de informatiemarkt.

In de praktijk

De kennis die we hebben opgedaan tijdens ons bezoek aan de NDC brengen we in praktijk. We nemen de nieuwste ontwikkelingen, tips en adviezen niet alleen mee tijdens dyslexiebehandelingen maar ook in overleggen en gesprekken met ouders en scholen. Denk hierbij aan nieuwe materialen voor psycho-educatie en adviezen met het oog op de overstap van de basisschool naar de middelbare school. Kortom: een leerzame dag. De datum voor 2020 staat alweer in onze agenda’s genoteerd!

Het bezoek van ons dyslexieteam aan de NDC was inspirerend en waardevol. Door op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van dyslexie kunnen wij de beste mogelijke zorg leveren aan onze cliënten.