DSC05967

Wanneer praten niet meer kan: het belang van de omgeving van een cliënt

Als het gaat om logopedie bij ouderen, kunnen er allerlei uitdagingen zijn. Denk aan problemen met spraak en taal, ademhaling, stem of gehoor. Zelfs als iemand moeite heeft met eten of drinken, zoals vaak verslikken, kan een logopedist hulp bieden. Dit kan variëren van reguliere logopedische behandelingen tot gespecialiseerde zorg bij aandoeningen zoals niet-aangeboren hersenletsel door een beroerte, dementie of Parkinson.

Een gespecialiseerde logopedist van Connect zal samen met de cliënt en zijn of haar partners of verzorgers de problemen in kaart brengen. Samen wordt er gekeken naar de beste aanpak voor deze problemen. Dit kan betekenen dat er logopedische therapie wordt gegeven, maar ook dat er advies wordt gegeven aan de omgeving over communicatie of dat er gebruik wordt gemaakt van communicatiehulpmiddelen. Het is namelijk ontzettend belangrijk om een geliefde te ondersteunen wanneer communiceren moeilijk gaat.

Wat als praten niet meer mogelijk is?

Logopedie is een vakgebied dat zich richt op het behandelen van spraak- en taalproblemen. Vaak denken mensen bij communicatie alleen aan praten, oftewel verbale communicatie. Maar wat als dat niet meer mogelijk is?

Er zijn gelukkig vele andere manieren voor onze logopedisten om te communiceren en om communicatie te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan schrijven, gebaren, dingen aanwijzen, tekenen of het gebruik van pictogrammen of plaatjes. Er bestaan zelfs apps en communicatiehulpmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn om de communicatie te ondersteunen!

Een veelgebruikte techniek is het gebruik van een communicatiehulpmiddel, zoals een spraakcomputer of een spraakapp op een tablet. Deze hulpmiddelen stellen mensen in staat om te communiceren door middel van geschreven of gesproken tekst. Daarnaast kunnen logopedisten ook werken aan het verbeteren van de spierkracht en coördinatie van de mond en keel, zodat mensen mogelijk weer kunnen leren spreken. Is dit niet mogelijk, dan kan de focus ook verlegd worden op mimiek, oogcontact en aanraking: stuk voor stuk vormen van communicatie.

De juiste ondersteuning maakt het verschil

Het is altijd belangrijk dat de omgeving van een cliënt zich bewust is van al deze mogelijkheden en bereid is om hierin mee te gaan. Door de juiste ondersteuning te bieden en open te staan voor alternatieve communicatiemethoden, kan de kwaliteit van leven van de cliënt aanzienlijk verbeteren. Het is dus niet alleen onze logopedist die een rol speelt, maar ook de familie, vrienden en zorgverleners. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de cliënt zich begrepen en gehoord voelt, ook als woorden niet altijd de juiste uitdrukking kunnen geven aan wat er speelt.

Kortom, de omgeving van een cliënt speelt een cruciale rol bij logopedie. Door de cliënt te ondersteunen en alternatieve communicatiemethoden te omarmen, kan de communicatie en daarmee de kwaliteit van leven van de cliënt aanzienlijk verbeteren. Communicatie is zoveel meer dan alleen praten!