Nieuwe ontwikkeling: vertrouwenspersonen binnen Connect
Nieuwe ontwikkeling: vertrouwenspersonen binnen Connect
Nieuwe ontwikkeling: vertrouwenspersonen binnen Connect
Een groeiend team vraagt om een professionalisering van de bedrijfsvoering. Hoe goed het binnen een organisatie ook loopt, incidenten kunnen altijd plaatsvinden. Als organisatie willen we hier op een goede manier mee omgaan. Anouk en Jennifer, beide logopedist en dyslexiespecialist, gaan daarom als vertrouwenspersoon aan de slag binnen Connect. Ook hebben zij ook de cursus Meldcode kindermishandeling gevolgd, dat actueler werd in de coronaperiode. Hoewel dit niet direct binnen de rol van een vertrouwenspersoon valt, willen wij ons hier wel Connectbreed voor inzetten.
Jullie hebben de cursus Vertrouwenspersoon gevolgd, hoe was dat?
“Pittiger dan ik dacht”, laat Jennifer weten. “De opleidingsdagen waren intensief en confronterend. Er was veel aandacht voor wet- en regelgeving, maar ook communicatietechnieken binnen het vakgebied. Huiswerkopdrachten en rollenspellen stonden centraal tijdens de cursus.” “Je stapt een totaal nieuwe wereld in vol onbekende termen”, vervolgt Anouk. “Als vertrouwenspersoon sta je los van de organisatie en stel je je onafhankelijk op. Je adviseert mensen welke weg ze kunnen bewandelen, maar dat is heel anders dan binnen de logopedie, waarin je samen probeert tot het beste resultaat te komen. Het is met name ‘zitten op je handen’.
Wat doet een vertrouwenspersoon en waarom is jullie werk belangrijk?
“Een vertrouwenspersoon is iemand binnen een organisatie waarbij je terecht kan voor problemen waar werknemers tegenaanlopen met betrekking tot ongewenste omgangsvormen”, vertelt Anouk. “Belangrijk is dat er voor werknemers iemand is waarbij ze vertrouwelijk kunnen sparren.” “Iemand die meedenkt in oplossingen waardoor je je gehoord voelt”, vult Jennifer aan. “Dingen worden soms als vanzelfsprekend gevonden, waar dit niet het geval is. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden, dus ook een eigen grens. Deze kan je overgaan zonder dat je het doorhebt.”
Waarom wilde je deze rol graag op je nemen?
“Ik vind het belangrijk dat iemand zich veilig en vertrouwd voelt binnen een organisatie. Ik hoop dat mensen mij benaderbaar en betrouwbaar/integer vinden waardoor ze bij mij durven te komen met problemen. Ik ben niet bang om het management aan te spreken en denk graag mee om dingen te voorkomen”, laat Jennifer weten. “Ik werd later gevraagd”, vertelt Anouk. “Ik moest er even over nadenken, maar het leek mij interessant. Je wilt collega’s graag helpen wanneer ze ergens tegenaan lopen. Daarnaast kan ik mij vinden in dat stukje veiligheid en vertrouwen. Ik ben heel blij dat ik dit samen met Jennifer mag vormgeven.”
Wat betekent dit voor onze partners, ouders en cliënten?
“Het is belangrijk om te weten dat Connect logopedie & dyslexie professioneel omgaat met medewerkers en dat eventuele incidenten worden behandeld door een onafhankelijk persoon”, vertelt Anouk. “Eigenlijk werkt een vertrouwenspersoon binnen een organisatie, maar omdat wij veel op scholen en kinderopvanglocaties werken, zal er, indien nodig, ook samenwerking plaatvinden”, vult Jennifer aan.