Blog Laura 7 x tips stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen

7 x tips voor het stimuleren van taalontwikkeling bij kinderen

Bij veel kinderen verloopt de taalontwikkeling als vanzelf. Anderen hebben hier meer moeite mee. Grote kans dat deze kinderen op andere gebieden weer fantastische talenten hebben. Toch is taal zo’n basaal onderdeel van ons bestaan. Daarom deelt logopedist Laura graag deze 7 x tips met je voor het stimuleren van taalontwikkeling bij kinderen. Zo kan je je kind op een eenvoudige en laagdrempelige stimuleren in het dagelijks leven.

 

1.      Spreek langzaam

Door zelf het spreektempo te verlagen, kunnen kinderen met taalontwikkelingsproblemen de woorden makkelijker volgen. Dit geldt ook voor het zingen van liedjes. Langzamer zingen en spreken geeft kinderen de kans om de woorden en zinnen beter in zich op te nemen.

Tip: liedjes op YouTube kunnen ook langzamer afgespeeld worden via ‘instellingen’ – ‘afspeelsnelheid’ (in de video zelf).

2        Kies vijf woorden

Welke woorden worden veel gebruikt in huis? Met welke woorden heeft je kind moeite? Welk woord is fijn om aangeleerd te hebben? Kies er maximaal vijf. Bijvoorbeeld drie zelfstandig naamwoorden en twee werkwoorden. Schrijf deze woorden op papier, plak er een plaatje bij en hang ze op de kastdeur. Probeer deze woorden de hele week regelmatig te gebruiken. Tijdens het spelen, tijdens het wandelen, op de fiets, bij de kinderboerderij, op allerlei verschillende plekken en activiteiten. De woorden zullen daardoor beter beklijven.

3        Herhaal één (prenten)boek

Kinderen vinden het vaak leuk om boeken vaker voorgelezen te krijgen. Dit heeft een positief effect op de taalontwikkeling. Kies een prentenboek en lees deze in één week minimaal drie keer voor. Door de tekst en de plaatjes regelmatig aan te bieden, worden er betere taalverbindingen aangemaakt.

4        Geef een aanwijzing

Komt je kind niet op een woord, terwijl je al weet welk woord wordt bedoeld? Geef een aanwijzing! Noem de eerste letter, noem een woord dat erbij hoort, wijs het aan. Door de aanwijzingen leert je kind het woord makkelijker te vinden.

5        Gebruik korte zinnen

Dit is geen makkelijke tip, dat realiseer ik mij. Bij logopedisten is dit dagelijkse kost. In het 'normale' leven is dit ingewikkelder. Als de woordenschat achterloopt is het fijn om korte, makkelijke zinnen te gebruiken. Zo gaat de aandacht naar het moeilijke woord in de zin.

Andersom is het ook zo: is het moeilijk om lange zinnen te maken? Gebruik eenvoudige woorden. Tijdens logopedie kan er aandacht zijn voor deze manier van oefenen. Ik kan er in de toekomst nog een blog aan wijden om er dieper op in te gaan.

6        Doe alsof

Gebruik fantasiespellen om de taalontwikkeling te stimuleren. Bijvoorbeeld: speel winkeltje of doe alsof je bij elkaar op visite gaat. Tijdens het spelen kan je verschillende zinnen vaker laten terugkomen. Zoals tijdens het winkeltje spelen: “Mag ik de bananen?”, “Mag ik de tomaten?”, “Mag ik het brood?”. Door herhaling worden zinsconstructies beter onthouden.

7        Schermtijd!

Nu is het tijd om te spelen met schermen, maar niet met die van Steve Jobs! Er zijn een paar dingen nodig: (duplo)blokken of papier/stiften/potlood.

  1. Maak een scherm door een boek rechtop te zetten of een groot stuk speelgoed. Zelf zit je kind aan de ene kant van het ‘scherm’ en jij aan de andere kant. Zo kan je elkaar niet zien.
  2. Eén persoon maakt een tekening op papier of een bouwwerk met de blokken. Daarna omschrijft deze persoon het aan de ander.
  3. Die ander moet het vervolgens namaken door de aanwijzingen op te volgen. Je mag het niet laten zien, alleen omschrijven. Lastig hè?

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Stel ze gerust via info@connectlogopedie of 038-4202010. We helpen graag verder in onze praktijk voor logopedie en dyslexie in Zwolle, Hardenberg en Dedemsvaart!